Menu
Zamknij

Wyszukiwarka

Nietolerancje pokarmowe

JAKIE BADANIA OBEJMUJE NIETOLERANCJA POKARMOWA?

Nietolerancja laktozy dotyczy zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Diagnostyka obejmuje zarówno badanie genetyczne jak i ocenę testu transformacji limfocytów. Postępowanie opisano poniżej.

TEST GENETYCZNY NIETOLERANCJI LAKTOZY

Wartość kliniczna (użyteczność kliniczna) – Nietolerancja laktozy to najczęstsza forma genetycznie uwarunkowanego niedoboru enzymu. Laktoza – dwucukier zawarty w pożywieniu w warunkach normalnych jest rozkładany do glukozy i galaktozy pod wpływem enzymu laktazy. Przy niedoborach enzymu cząsteczki laktozy nie zostają rozłożone i nie mogą zostać wchłonięte w jelicie.

Produkty fermentacji bakteryjnej laktozy wywołują objawy: wzdęcia, uczucie pełności, bóle brzucha, a także biegunki. Dodatkowo może pojawić się uczucie zmęczenia. Stopień nasilenia dolegliwości jest zazwyczaj bardzo zróżnicowany. Wskazania do wykonania badania: wzdęcia, biegunki, nudności, wymioty, bóle głowy, zasłabnięcia po spożyciu pokarmów zawierających laktozę; niewyjaśniona hipoglikemia; różnicowanie wtórnej i pierwotnej nietolerancji.

  • Nietolerancja laktozy
  • Test genetyczny ujemny Typ T-T
  • Wtórna nietolerancja
  • Poszukiwanie przyczyn
  • Test genetyczny dodatni (Typ C-C)
  • Pierwotna (wrodzona) nietolerancja
  • Dieta do końca życia
  • Dieta okresowo
  • Wartości referencyjne stosowane przez Laboratorium Synevo – wynik ujemny: genotyp 4170 (T-T).
  • Parametry użyteczne przy pogłębionej diagnostyce – LTT.

NIETOLERANCJA HISTAMINY

Histamina to amina biogenna, która zawarta jest w komórkach tucznych i uwalniana w wyniku aktywacji tych komórek. Histamina odgrywa jako naczynio-aktywny mediator dominującą rolę w chorobach jak alergiczny nieżyt nosa, astmatyczne zapalenie oskrzeli, pokrzywka. Spośród innych dolegliwości opisywane są: bóle i zawroty głowy, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, biegunki, zapalenia błony śluzowej żołądka.

Dolegliwości nasilane są zazwyczaj po czynnikach: alkohol (głównie czerwone wino), sery twarde (głównie ementaler), czekolada (inne produkty zawierające kakao), orzechy, wędzone ryby, salami, pomidory, truskawki i owoce cytrusowe. Histamina rozkładana jest pod wpływem enzymu – diaminooksydazy (DAO). W przypadku stwierdzenia wymienionych powyżej dolegliwości celowe jest określenie aktywności DAO. Wykrycie niedoborów enzymu pozwala eliminować pożywienie nasilające stężenie histaminy, a także stosować leki jak np. inhibitory receptorów H1.

Wskazania do wykonania badania: podejrzenie nietolerancji histaminy (objawy i dolegliwości jw.), podejrzenie niedoborów DAO przy zapaleniach błony śluzowej jelit, podejrzenie niedoborów DAO spowodowane substancjami obniżającymi jej aktywność – flukonazol, cefalosporyny, propafenon.

Zamów badanie on-line

Sprawdź naszą ofertę

Znajdź odpowiedni test dla siebie.
Odwiedź nasz sklep internetowy.

Wybierz badanie

Kontakt telefoniczny

+48 22 120 24 00

Jeśli masz pytania skontaktuj się z naszym Biurem Obsługi Klienta.

Napisz do nas

Laboratoria i punkty pobrań

Jesteśmy w całej Polsce

Znajdź najbliższy Punkt.
Wykonaj badanie i sprawdź wyniki online.

Znajdź punkt