Diaminooksydaza DAO jest enzymem wytwarzanym przez nerki, grasicę i błonę śluzową jelit. Jego główną funkcją jest rozkład nadmiaru histaminy w organizmie.
Histamina jest związkiem chemicznym, który pomaga regulować funkcje układu trawiennego, nerwowego i odpornościowego. Jej nagły wyrzut z komórek układu odpornościowego odpowiedzialny jest także za występowanie reakcji alergicznych.
Diaminooksydaza DAO utrzymuje poziomy histaminy na prawidłowym poziomie, aby uniknąć niekorzystnych objawów, które wynikają z jej zwiększonego stężenia, takich jak np.:
- przekrwienie błony śluzowej nosa
- katar
- swędzenie skóry
- ból głowy
- kichanie, kaszel
Żywność o podwyższonej zawartości histaminy:
- wino i inne napoje alkoholowe (histamina powstaje podczas procesu fermentacji)
- ryba – makrela, tuńczyk, sardynki, śledź. Wędzone ryby mają wyższą zawartość histaminy
- dojrzałe sery – Emmental, Stilton, Gorgonzola, Camembert, Parmesan
- salami, kiełbaski i szynka
- wędliny
- ocet winny
- ogórki konserwowe
- kapusta kiszona
- czekolada
Nietolerancja histaminy
Nietolerancja histaminy jest stanem chorobowym występującym przy podwyższonym poziomie histaminy w organizmie. Jednym z prawdopodobnych powodów jego pojawienia się jest niedobór oksydazy diaminowej (DAO). Gdy poziomy DAO są niskie, przetwarzanie nadmiaru histaminy przyjmowanego z jedzeniem jest znacznie utrudnione. W rezultacie poziomy histaminy rosną, co prowadzi do różnych objawów alergii, które nie są związane z typowym mechanizmem klasycznej reakcji alergicznej. Ten stan nazywa się nietolerancją histaminy.
Różne czynniki mogą przyczynić się do obniżenia poziomu oksydazy diaminowej (DAO) lub nadprodukcji histaminy – mutacje genetyczne, nadużywanie alkoholu, przyjmowanie różnych leków (niesteroidowe leki przeciwzapalne itp.), nadmierny przyrost dużych ilości bakterii jelitowych, spożycie żywności z dużą zawartością histaminy.
W przypadku nietolerancji histaminy spowodowanej niskim poziomem oksydazy diaminowej (DAO) testy alergii skórnej będą dawały wyniki negatywne.
Diaminooksydaza DAO – cel badania
Celem badania jest określenie aktywności enzymu oksydazy diaminowej (DAO) u pacjentów z objawami alergii pokarmowej.
Diaminooksydaza DAO cena | Kup badanie online
Diaminooksydaza DAO – kiedy wykonać badanie?
Badanie aktywności oksydazy diaminowej przeprowadza się u pacjentów z alergiami pokarmowymi (dwa lub więcej typowych objawów wymienionych poniżej) i ujemną wynikiem badania w kierunku alergii skórnej oraz badań specyficznymi testami IgE.
Objawy nietolerancji histaminy są często podobne do objawów klasycznej reakcji alergicznej, takich jak:
- Zatkany nos
- Ból głowy
- Swędzenie skóry, wysypka skórna i pokrzywka
- Kichanie, kaszel
- Trudności w oddychaniu
- Zaburzenia rytmu serca
- Biegunka, ból brzucha, zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- Nudności i wymioty
- Niskie ciśnienie krwi
DAO normy
- 14-33 IU/ml
Przygotowanie do badania
- Badanie przeprowadza się rano na czczo. Należy unikać badania u kobiet w ciąży, ponieważ aktywność DAO wzrasta w czasie ciąży.
Materiał do badania
- Krew żylna