Ceny badań w sklepie internetowym są 10% niższe od cen w Punktach Pobrań – KUP ONLINE

Szukaj
Close this search box.

dr n. med. Dariusz Rembisz

internista, specjalista medycyny rodzinnej i dietetyk

dyrektor ds. medycznych Szpitala im. Św. Elżbiety w Warszawie

 

Zmiana stylu życia, a zwłaszcza sposobu żywienia, zwiększenie aktywności fizycznej oraz redukcja masy ciała odgrywają istotną rolę w ograniczeniu ryzyka zaburzeń lipidowych. Wskazane jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu, węglowodanów (szczególnie cukru i słodyczy), alkoholu oraz zwiększenie spożycia warzyw i roślin strączkowych. Jednak proponując zalecenia dietetyczne, należy zawsze pamiętać o ich zindywidualizowaniu.

 

Odżywiać się zdrowo, czyli jak?

Dieta powinna uwzględniać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki w odpowiednio zmniejszonych ilościach. Prawidłowe żywienie powinno być zbilansowane pod względem zawartości białek (10-20% energii), tłuszczów (10-30% energii) i węglowodanów (50-60% energii), a dobowe zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione od płci, wieku, aktualnej masy ciała oraz aktywności fizycznej. Stosunkowo niewielkie zmniejszenie ilości spożywanych kalorii ma istotne znaczenie dla całości diety i ogólnego samopoczucia, szczególnie u osób mających nieprawidłową masę ciała.

W ramach zaleconej wartości kalorycznej należy spożywać warzywa, owoce, produkty zbożowe bogatobłonnikowe, a spośród mięsnych i nabiałowych – wybierać produkty niskotłuszczowe. Ograniczenie tłuszczów zwierzęcych oraz zwiększenie spożycia warzyw z niską zawartością węglowodanów wywiera korzystny wpływ na zdrowie i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Osoby o nieprawidłowej masie ciała najczęściej zaniżają ilość spożywanych pokarmów, dlatego na początku stosowania właściwej diety powinny spisywać wszystko, co jedzą i obliczać liczbę spożytych kalorii.

Warto zwrócić uwagę na liczbę kalorii podawaną na opakowaniach produktów spożywczych, a także uwzględnić tzw. ukryte kalorie, które często są lekceważone (np. masło, majonez, cukier) i najlepiej eliminować je z diety.

Zjedzenie dziennie dodatkowych 100 kcal powoduje wzrost wagi o ok. 5 kg rocznie. To uświadamia, że należy się stale kontrolować, gdyż nawet niewielkie dzienne przekroczenia kaloryczne dają w konsekwencji znaczny przybór wagi w skali lat.

Ogólne zasady właściwego odżywiania:

1.        Zmniejszenie gęstości energetycznej posiłków i płynów.

2.        Zmniejszenie spożywanych porcji.

3.        Jedzenie regularnie 3-4 razy dziennie, unikając dojadania pomiędzy posiłkami.

4.        Jedzenie śniadania, natomiast ograniczanie jedzenia wieczorem.

5.        Unikanie jedzenia poza samokontrolą.

Bez spaceru ani rusz

Istotnym dopełnieniem właściwego odżywiania w celu utrzymania zdrowia jest aktywność ruchowa. Jakikolwiek ruch fizyczny jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję dla ruchu, np. spacer z psem, pracę w ogrodzie, chodzenie pieszo zamiast jazdy windą. Warto wykorzystywać te rodzaje aktywności fizycznej, które sprawiają przyjemność. Chodzenie jest aktywnością prostą, dostępną dla każdego. Trening marszowy należy wykonywać codziennie, rozpoczynając od 15 minut. Następnie należy stopniowo zwiększać czas marszu o 5 minut. Docelowo trening marszowy powinien trwać od 30 do 60 minut.

Efektem aktywności fizycznej jest m.in. redukcja tkanki tłuszczowej z równoczesnym wzmocnieniem mięśni i kości oraz zmniejszenie zaburzeń metabolicznych: obniżenie ciśnienia tętniczego, poprawa tolerancji glukozy, wzrost wrażliwości na insulinę i obniżenie stężenia insuliny we krwi, poprawa profilu lipidowego.

W czasie wysiłku fizycznego na początku wykorzystywane są węglowodany, a dopiero dłuższy wysiłek powoduje uruchomienie zapasów tłuszczowych. Dlatego dla zmniejszania masy ciała konieczne jest stosowanie aktywności fizycznej o średniej intensywności, aby trwała co najmniej 30 minut. Jeżeli okazuje się to za trudne, można rozpocząć od krótszych ćwiczeń, a w miarę poprawy sprawności wydłużać czas aktywności.

Aby ćwiczenia fizyczne przyniosły pożądany efekt, muszą:

Pobierz cały tekst: Znaczenie-właściwego-odżywiania-w-utrzymaniu-zdrowia-bez-konieczności-suplementacji

 

 

Kontakt dla mediów

Maja Marklowska-Dzierżak

Deadline Factory

m.marklowska@deadlinefactory.pl, tel. +48 602 294 816