Badania dietetyczne
Badanie dietetyczne to kategoria testów diagnostycznych, która obejmuje te badania, które mogą być przydatne podczas zmiany sposobu odżywiania się, a także umożliwią diagnozę zaburzeń związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego, jak chociażby objawów wywołanych przez nietolerancje lub alergie pokarmowe. Badania te najczęściej wykonywane są na podstawie próbki krwi żylnej pacjenta, ale mogą bazować także na innych materiałach badawczych.
Badania dietetyczne – dlaczego są ważne?
Każda osoba w trochę inny sposób przetwarza określone substancje odżywcze zawarte w spożywanym pokarmie. Często może występować niewielka nietolerancja lub inne nieprawidłowości wchłaniania dotyczące jednego lub kilku związków, a pacjent może być tego nieświadomy przez całe życie.
Badania dietetyczne umożliwiają ocenę tych defektów funkcjonowania układu trawiennego, dzięki czemu możliwe jest zaplanowanie specjalistycznej diety, która będzie najlepiej odpowiadała danemu pacjentowi, zarówno pod względem jego biologicznych predyspozycji, jak i osobistego zapotrzebowania kalorycznego związanego ze stylem życia i poziomem aktywności fizycznej.
Dodatkowo wykonanie tych badań przed planowaną wizytą u dietetyka może znacznie ułatwić współpracę ze specjalistą, jako że dostarczają one wielu cennych informacji na temat wpływu obecnie stosowanej przez pacjenta diety na jego ogólny stan zdrowia oraz znacznie ułatwiają opracowanie zaleceń dotyczących diety.
Badania dietetyczne – kiedy wykonać?
Badania dietetyczne można zawsze wykonać w celach profilaktycznych, aby upewnić się, że obecnie stosowana dieta jest odpowiednia i najbardziej korzystna dla własnego organizmu. Dodatkowo badania dietetyczne pozwalają wykryć nietolerancje pokarmowe i alergie, które często mogą wykazywać bardzo dyskretne i niecharakterystyczne objawy, które mogą pozostać niezauważone lub ignorowane przez lata.
Do tych objawów należą:
- częste biegunki lub zaparcia
- gazy
- bóle brzucha
- trudności z modyfikacją masy ciała, może dotyczyć to zarówno problemów ze schudnięciem jak i utrudnionego zwiększenia masy ciała
- ospałość, przewlekłe zmęczenie
- obrzęki
Często występujące objawy niewłaściwej diety są bardzo niecharakterystyczne i trudno je połączyć ze spożywaniem określonych pokarmów. Badania dietetyczne oferują przegląd najczęściej występujących alergii i nietolerancji pokarmowych , co (jeżeli któraś z nich potwierdzi się u danego pacjenta) skutecznie umożliwia eliminację danego produktu z diety i redukcję uporczywych objawów.
Najczęściej wybierane badania
Genetyczny test predyspozycji żywieniowych
Test wykorzystywany jest w diagnostyce zaburzeń metabolicznych
Test wykorzystywany jest do oceny ryzyka choroby wieńcowej
Badanie wykonywane w celu oceny nadwrażliwości na pokarmy