Nietolerancja pokarmowa

Pakiety badań dopasowane do Twoich potrzeb

Profil nietolerancja pokarmowa


Jest to zbiór badań mający na celu wykrycie, na jakie substancje zawarte w wielu pokarmach pacjent może wykazywać nietolerancję. Różni się on od alergii (czyli nadwrażliwości pokarmowej) tym, że w jej przebiegu nie dochodzi do aktywacji układu odpornościowego. W związku z tym faktem zazwyczaj nie występują tak nasilone objawy jak w przypadku alergii- np. duszności, kaszel i opuchlizna, która może prowadzić nawet do śmierci pacjenta. .

U niektórych osób zjedzenie pewnych związków chemicznych może wywołać objawy nietolerancji pokarmowej. Nietolerancja pokarmowa wynika z niedoborów określonych enzymów, które odpowiedzialne są za dalsze rozkładanie i przetwarzany tych substancji. Jeżeli pacjenta ma ich za mało, lub nie ma ich wcale, wówczas są one zagospodarowywane przez układ pokarmowy w nieprawidłowy sposób, co wywołuje objawy.

nietolerancje pokarmowe

 

Nietolerancja pokarmowa – kiedy wykonać badanie?


 

Do dwóch najbardziej rozpowszechnionych i najczęściej występujących w naszym społeczeństwie nietolerancji pokarmowych należy nietolerancja laktozy oraz nietolerancja histaminy. Badania zawarte w tym pakiecie umożliwiają rozpoznanie obu tych schorzeń. W profilu nietolerancji pokarmowej znajdują się następujące badania:

Test genetyczny nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy jest najczęściej występującym zespołem chorobowym, wywołanym genetycznie uwarunkowanym brakiem enzymu. W prawidłowo funkcjonującym organizmie laktoza (która jest rodzajem cukru spożywanego wraz z niektórymi produktami, szczególnie mlecznymi) jest rozkładana do glukozy i galaktozy pod wpływem określonego enzymu- laktazy.

U osób z nietolerancją laktozy występują niedobory lub nawet całkowity brak tego enzymu. W związku z tym laktoza nie zostaje rozłożona na mniejsze cukry, przez co nie ulega wchłanianiu z jelita. Pozostając tam zostaje rozkładana przez florę bakteryjna jelit, co powoduje występowanie objawów tej choroby, czyli: nudności, skurcze brzucha, wzdęcia, biegunka itd. Ich nasilenie oraz czas występowania po posiłku bardzo różnią się między pacjentami.

Diagnoza nietolerancji laktozy może opierać się na wielu testach, ale jednym z najbardziej dokładnych jest test genetyczny, polegający na ocenie prawidłowości odcinka materiału DNA, który odpowiedzialny jest za kodowanie laktazy. Jeżeli w tej części genu występują mutacje, wówczas laktaza nie jest prawidłowo wytwarzana, co prowadzi do rozwoju nietolerancji laktozy.

Nietolerancja histaminy

Histamina jest substancją, która pełni w organizmie wiele bardzo ważnych ról. Najczęściej mówi się o niej w kontekście układu odpornościowego i wywoływania objawów alergii. To właśnie histamina uwalniana z komórek tucznych (czyli specjalnego rodzaju komórek układu immunologicznego) odpowiedzialna jest za objawy takie jak obrzęki, katar i pozostałe. Jednak histamina przyjmowana jest także przez nas wraz z pokarmem.

W warunkach fizjologicznych, czyli prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest ona rozkładana w jelicie przez enzym DAO (diaminooksydazę). Jego niedobory prowadzą do występowania objawów nietolerancji histaminy, szczególnie po spożyciu produktów zawierających duże jej ilości. Przykładowym pożywieniem, które ma w sobie podwyższone poziomy histaminy są: czerwone wino, twarde sery, czekolada, orzechy, salami, wędzone ryby, pomidory, truskawki i owoce cytrusowe.

Badanie nietolerancji histaminy polega na określeniu aktywności enzymu DAO, w celu wykrycia jego ewentualnych niedoborów. Można wtedy wdrożyć leczenie polegające na eliminacji z diety produktów zawierających duże ilości histaminy oraz podawaniu odpowiednich leków.

Nietolerancja pokarmowa – kto powinien wykonać badanie?


Ten profil badań powinno się wykonywać przy występowaniu objawów nietolerancji laktozy lub histaminy. Z grubsza mogą być one do siebie podobne (z kilkoma różnicami, opisanymi poniżej)- po spożyciu produktów zawierających duże ilości tych substancji pojawiają się nudności, biegunki, ból brzucha, wymioty, wzdęcia. Nietolerancja histaminy może także prowadzić do rozwoju innych objawów, obejmujących nie tylko układ pokarmowy, takich jak kaszel, świszczący oddech, katar, suchość w jamie ustnej.

Tego typu objawy, jak i same nietolerancje pokarmowe, mogą mieć różne źródła, dlatego ważne jest wykonywanie dokładnych badań mających na celu ustalenie przyczyny tego stanu rzeczy. Badanie genetyczne genów kodujących laktazę oraz pomiar aktywności DAO są dogłębnymi badaniami, które pozwalają z bardzo wysoką skutecznością na wykrycie nietolerancji pokarmowych.

 

Profil Nietolerancja pokarmowa zawiera badania


DAO


Nietolerancja laktozy