Panel EUROLINE pokarmowy – nabiał i orzechy (10 alergenów + CCD)

Dowiedz się więcej

Panel EUROLINE pokarmowy – nabiał i orzechy to test alergiczny, który składa się 10 alergenów. Służy do diagnostyki z krwi alergii pokarmowych. W jego skład wchodzi 10 alergenów pokarmowych. Umożliwia diagnostykę alergii na:

 

  • alergia na nabiał (uczulenie na białko jaja kurzego, uczulenie na mleko, alergia na żółtko jaja kurzego, alergia na kazeinę)
  • alergia na orzechy (alergia na orzeszki ziemne, uczulenie na orzechy laskowe, alergia na orzechy włoskie, alergia na migdały)
  • alergia na kakao, alergia na glutaminian

 

Alergia na nabiał manifestuje się zwykle objawami ze strony układu pokarmowego: nudności, wymioty, kurczowy ból brzucha, biegunka, może również być przyczyną atopowych zmian skórnych. Alergia na nabiał to przede wszystkim alergia na mleko, której przyczyną jest uczulenie na białko zawarte w mleku – najczęściej na kazeinę. Uczulenie na mleko dotyczy zwykle małych dzieci do 3. roku życia, u których mleko jest pierwszym obcym pokarmem wprowadzanym do diety. Alergia na mleko ulega bardzo często spontanicznemu zanikowi między 2. a 5. rokiem życia. Alergia na nabiał związana jest również z uczuleniem na białko i żółtko jaja kurzego.

 

Uczulenie na orzechy może objawiać się bardzo silnymi reakcjami organizmu, w tym wstrząsem anafilaktycznym. Już śladowe ilości orzechów mogą wywołać zagrażające życiu objawy. Do nieczęstych przyczyn uczulenia na orzechy należy alergia na orzeszki ziemne, orzechy laskowe i włoskie.

 

Do jednych z najczęstszych rodzajów alergii pokarmowych należy Zespół alergii jamy ustnej (OAS), który związany jest z krzyżową alergią na alergeny wziewne i pokarmowe, np. chorzy uczuleni na pyłek brzozy (alergia na pyłki) wykazują reakcję alergiczną na jabłka, marchew, orzechy laskowe, brzoskwinie, natomiast osoby uczulone na trawy (alergia na pyłki) prezentują objawy kliniczne po spożyciu pomidorów.

 

Panel EUROLINE pokarmowy – nabiał i orzechy dedykowany jest osobom, które podejrzewają u siebie alergię pokarmową na nabiał i orzechy oraz dla osób, które mają uczulenie po spożyciu produktów spożywczych zawierających kakao (czekolada, wyroby cukiernicze) oraz glutaminianu (przyprawy, gotowe dania w proszku).

Lista alergenów:

  • Białko jaja kurzego
  • Mleko krowie
  • Żółtko jaja kurzego
  • Kazeina
  • Orzeszki ziemne
  • Orzech włoski
  • Orzech laskowy
  • Migdał
  • Kakao
  • Glutaminian
  • Marker CCD

Sprawdź jak przygotować się do badania:


Badanie krwi | jak się przygotować?

Materiał na badanie krwi powinno się pobierać na czczo, czyli z zachowaniem 8 – 12 godzinnej przerwy od czasu ostatniego posiłku. Zalecenie dotyczy wszystkich badań, ponieważ zmiany wywołane przyjęciem posiłku są trudne do przewidzenia, a uzyskane wartości interpretuje się wobec wartości referencyjnych ustalonych w standardowych warunkach.

W dniu poprzedzającym badanie krwi należy unikać obfitych i tłustych posiłków oraz spożywania alkoholu.

W dniu badania

Bezpośrednio przed badaniem krwi dozwolone jest wypicie niewielkiej ilości wody.

Podobnie pora dnia może mieć wpływ na wiarygodność wyników badań. Zaleca się, pobieranie krwi w godzinach porannych (7:00 – 10:00). Jeżeli krew zostanie pobrana o innej porze dnia,  należy wziąć to pod uwagę interpretując uzyskane wyniki badań.

Bezpośrednio przed pobraniem wskazany jest 15 minutowy odpoczynek.

Badanie krwi a przyjmowane leki

W miarę możliwości badanie należy przeprowadzić przed przyjęciem porannej porcji leków, taką decyzję należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Zawsze należy poinformować personel pobierający krew o przyjmowanych lekach, suplementach, preparatach ziołowych – zostanie to odnotowane podczas rejestracji.


Znajdź placówki Synevo w całej Polsce


Laboratorium
Warszawa

Laboratorium
Wrocław

Laboratorium
Łódź

Laboratorium
Gdańsk

Laboratorium
Poznań

Laboratorium
Bydgoszcz

Laboratorium
Kraków

Laboratorium
Katowice

Scroll Up