Laboratoria Synevo wykonują badanie w kierunku różnicowania Enterokrwotoczna Esherichia coli.
Escherichia coli to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriacae, wchodzi w skład fizjologicznej flory jelitowej człowieka i zwierząt. Jednak niektóre typy E. coli mogą być chorobotwórcze dla człowieka.
Rezerwuarem EHEC jest przewód pokarmowy zwierząt. Źródłem zakażenia dla ludzi może być:
- surowe lub niedogotowane mięso
- mleko niepasteryzowane
- surowe brudne warzywa i owoce (skażone odchodami zwierząt)
- skażona woda
Mogą występować zakażenia endogenne w wyniku bezpośredniego zakażenia wydalinami osób chorych lub nosicieli.
EHEC posiada niską dawkę zakażającą (wystarczy już ok. 50 komórek bakteryjnych)
Objawami klinicznymi zakażenia EHEC są:
- Po okresie wylęgania (3-4 dni) silne skurczowe bóle brzucha, wodnista biegunka (zazwyczaj bez lub z niewielką gorączką)
- Krwawe stolce pojawiają się 2-3 dnia choroby. Czasami występują wymioty
- Średni czas trwania niepowikłanej choroby wynosi 6-8 dni
- U 90 % pacjentów występuje HC, a u 10% bezkrwawa biegunka
Zakażenia EHEC mogą przebiegać pod postacią:
- Krwawego zapalenia okrężnicy (HC) –śmiertelność 30%
- Zespołu hemolityczno – mocznicowego (HUS) – śmiertelność 70%
- Występuje obrzęk komórek śródbłonka naczyń i skrzepliny z płytek krwi z fibryną w naczyniach włosowatych różnych tkanek
- Zakrzepowej plamicy małopłytkowej (TTP). Jest to uogólnione zapalenie naczyń włosowatych któremu towarzyszą skrzepliny składające się głównie z płytek krwi. TTP zwykle towarzyszą zaburzenia neurologiczne
Etapy zakażenia – faza jelitowa
- Ścisłe przyleganie bakterii
- Wnikanie toksyn do wnętrza komórek
- Zablokowanie biosyntezy białka w komórkach nabłonka jelitowego
- Zaburzenie równowagi wodno – elektrolitowej, rozpad komórek
- Biegunka, krew w kale
Etapy zakażenia – faza pozajelitowa
- Związanie werotoksyn z leukocytami wielojądrzastymi
- Transport bierny z krwią do punktu uchwytu
- Wiązanie z komórkami endothelium nerek
- Zahamowanie biosyntezy białka
- Rozpad komórek
- Materiałem do badania w kierunku pałeczek EHEC jest próbka kału
Zapobieganie zakażeniu EHEC to przestrzeganie zasad higieny a w szczególności:
- Mycie rąk. Ciepłą wodą i mydłem zawsze po korzystaniu z toalety, po powrocie do domu, po kontakcie ze zwierzętami lub środowiskiem bytowania zwierząt oraz przed przygotowaniem posiłków i przed jedzeniem
- Zapobiegać zanieczyszczeniu żywności za pośrednictwem zanieczyszczonych powierzchni, sztućców bądź naczyń
- Utrzymywać czystość w pomieszczeniach w których przygotowywane są posiłki
- Nie wpuszczać zwierząt do pomieszczeń w których przetrzymywana jest żywność i przygotowywane są posiłki.
- Nie używać wody o niewiadomym pochodzeniu
- Mięso musi być dokładnie ugotowane lub usmażone
- Myć dokładnie warzywa i owoce a jeśli to możliwe stosować blanszowanie (sparzanie)
Przygotowanie do badania – zapoznaj się z podstawowymi informacjami.
Źródło:
– ,, Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych’’ – pod redakcją Marka Jagielskiego