Enterokrwotoczna Esherichia coli

Zapoznaj się najnowszymi informacjami

Laboratoria Synevo wykonują badanie w kierunku różnicowania Enterokrwotoczna Esherichia coli.

Escherichia coli to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriacae, wchodzi w skład fizjologicznej flory jelitowej człowieka i zwierząt. Jednak niektóre typy E. coli mogą być chorobotwórcze dla człowieka.

Rezerwuarem EHEC jest przewód pokarmowy zwierząt. Źródłem zakażenia dla ludzi może być:

  • surowe lub niedogotowane mięso
  • mleko niepasteryzowane
  • surowe brudne warzywa i owoce (skażone odchodami zwierząt)
  • skażona woda

Mogą występować zakażenia endogenne w wyniku bezpośredniego zakażenia wydalinami osób chorych lub nosicieli.

EHEC posiada niską dawkę zakażającą (wystarczy już ok. 50 komórek bakteryjnych)

Objawami klinicznymi zakażenia EHEC są:

  • Po okresie wylęgania (3-4 dni) silne skurczowe bóle brzucha, wodnista biegunka (zazwyczaj bez lub z niewielką gorączką)
  • Krwawe stolce pojawiają się 2-3 dnia choroby. Czasami występują wymioty
  • Średni czas trwania niepowikłanej choroby wynosi 6-8 dni
  • U 90 % pacjentów występuje HC, a u 10% bezkrwawa biegunka

Zakażenia EHEC mogą przebiegać pod postacią:

  • Krwawego zapalenia okrężnicy (HC) –śmiertelność  30%
  • Zespołu hemolityczno – mocznicowego (HUS) – śmiertelność  70%
  • Występuje obrzęk komórek śródbłonka naczyń i skrzepliny z płytek krwi z fibryną w naczyniach włosowatych różnych tkanek
  • Zakrzepowej plamicy małopłytkowej (TTP). Jest to uogólnione zapalenie naczyń włosowatych któremu towarzyszą skrzepliny składające się głównie z płytek krwi. TTP zwykle towarzyszą zaburzenia neurologiczne

Etapy zakażenia – faza jelitowa

  • Ścisłe przyleganie bakterii
  • Wnikanie toksyn do wnętrza komórek
  • Zablokowanie biosyntezy białka w komórkach nabłonka jelitowego
  • Zaburzenie równowagi wodno – elektrolitowej, rozpad komórek
  • Biegunka, krew w kale

Etapy zakażenia – faza pozajelitowa

  • Związanie werotoksyn  z leukocytami wielojądrzastymi
  • Transport bierny z krwią do punktu uchwytu
  • Wiązanie z komórkami endothelium nerek
  • Zahamowanie biosyntezy białka
  • Rozpad komórek
  • Materiałem do badania w kierunku pałeczek EHEC jest próbka kału

Zapobieganie zakażeniu EHEC to przestrzeganie zasad higieny a w szczególności:

  • Mycie rąk. Ciepłą wodą i mydłem zawsze po korzystaniu z toalety, po powrocie do domu, po kontakcie ze zwierzętami lub środowiskiem bytowania zwierząt oraz przed przygotowaniem posiłków i przed jedzeniem
  • Zapobiegać zanieczyszczeniu żywności za pośrednictwem zanieczyszczonych powierzchni, sztućców bądź naczyń
  • Utrzymywać czystość w pomieszczeniach w których przygotowywane są posiłki
  • Nie wpuszczać zwierząt do pomieszczeń w których przetrzymywana jest żywność i przygotowywane są posiłki.
  • Nie używać wody o niewiadomym pochodzeniu
  • Mięso musi być dokładnie ugotowane lub usmażone
  • Myć dokładnie warzywa i owoce a jeśli to możliwe stosować blanszowanie (sparzanie)

Przygotowanie do badania – zapoznaj się z podstawowymi informacjami.

Źródło:

–  ,, Etiologia, obraz kliniczny i diagnostyka ostrych zakażeń i zarażeń przewodu pokarmowego oraz zatruć pokarmowych’’ – pod redakcją Marka Jagielskiego
–   http://www.pzh.gov.pl/page/
–   http://www.pis.gov.pl/

Scroll Up