Cynk jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest także kluczowym składnikiem niektórych układów enzymatycznych. Jest on przechowywany w tkance mięśniowej i kostnej. Mimo to przy niedoborze tego pierwiastku dostęp do zmagazynowanego cynku jest ograniczony. Organizm radzi sobie ze zbyt niskimi poziomami poprzez zwiększone wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego. Cynk jest również kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i poprawnego gojenia się ran.
Co sprawdza badanie i po co je się wykonuje?
Badanie określa jego poziomy w osoczu celem oceny sprawności i stopnia dystrybucji tego pierwiastka w organizmie. Negatywne objawy wynikające ze zbyt dużych jego stężeń w organizmie praktycznie nie występują, w przeciwieństwie do objawów jego niedoboru.
Kiedy należy badać stężenie cynku?
Badanie to jest zalecane podczas oceny potencjalnego niedoboru cynku:
- po dłuższym okresie żywienia pozajelitowego
- u pacjentów z ciężkimi oparzeniami
- u pacjentów z chorobami przewlekłymi
- u alkoholików
- u diabetyków, czyli osób chorujących na cukrzycę
- u chorych na jadłowstręt psychiczny (anoreksję)
Ponadto istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów tego pierwiastka u osób cierpiących na zespoły złego wchłaniania oraz u osób przestrzegających ścisłej diety wegetariańskiej.
Wskaźnik ten również służy do kontroli leczenia pacjentów z chorobą Wilsona, zarówno podczas przyjmowania pierwiastka doustnie, jak i dożylnie.
Cynk cena | Kup badanie online
Przygotowanie do badania
W celu uzyskania najdokładniejszych wyników zaleca się wykonanie testu rano na czczo
Materiał do badania:
- Krew żylna
Sposób przeprowadzenia badania
- Spektrometria absorpcji atomowej (AAS)
Cynk norma
- 70 – 120 μg/dl
Interpretacja wyników
Niski poziom cynku może świadczyć o słabym wchłanianiu tego pierwiastka w jelitach, niewystarczających jego ilości w diecie lub nadmiernie wysokich poziomów żelaza i miedzi, które zakłócają normalne wchłanianie tego pierwiastka przez organizm.
Niedobór cynku
Niedobór tego pierwiastka może wystąpić u pacjentów z ciężkimi oparzeniami lub posocznicą (sepsą) . Inne choroby, które mogą powodować obniżenie poziomu cynku w surowicy to:
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- choroba Crohna
- regionalne zapalenie jelit
- enteropatia glutenowa
- choroby nowotworowe
- przyspieszone procesy kataboliczne z powodu stosowania sterydów
Dodatkowe predyspozycje, takie jak anoreksja i długotrwałe głodzenie, mogą również skutkować jego niskimi poziomami.
Wysoki poziom pierwiastka ma znikome znaczenie kliniczne.